Ympäristötoiminta

Lionit ovat tehneet ympäristön eteen paljon ja voivat tehdä vielä enemmän. Ympäristö tarjoaa rajattomat mahdollisuudet toteuttaa Lions-aatteeseen sopivia projekteja. 

Hyvä esimerkki on Jäälin klubi, joka on osallistunut Jäälinjärven kunnostukseen yhdessä paikallisen vesien kunnostusyhdistyksen ja muiden toimijoiden kanssa. Eikä toiminta ole rajoittunut pelkästään järven kunnostukseen, vaan ympäristö on kunnostettu monipuolisesti muutenkin. On rakennettu luontopolku ja laavu sekä paljon muuta.

Limingassa on tehty kutupaikkoja vaelluskaloille ja Siikajoella taas on hoidettu perinnebiotooppia eli niittyä.  Kuhmossa on kunnostettu pieniä koskia ja Kajaanissa korjattu patoa Karankajärvellä. 

Suomen lionit ovat maailmanlaajuisesti aktiivisimpia ympäristön kunnostajia. 

Tutustu leijonien ympäristöprojekteihin Suomen Lions liiton sivuilla.

Arto Iwendorff 
piirin ympäristöjohtaja 
LC Liminka/Liminganlahti
0400 120 295

Liminganjoella talkoiltiin harjuksille kutusoraikkoja

 Liminganjoessa Värminkoskella sijaitsee yksi Pohjois-Pohjanmaan pisimmistä koskijaksoista ja lohen sukuiset kalat, kuten harjus viihtyvät happirikkaassa virtaavassa vedessä. Talkoilla pyrittiin parantamaan harjuksen kutuolosuhteita luonnon lisääntymisen varmistamiseksi.

 Kaksi vuotta sitten me harrit ihmettelimme, kun rannalta kuului melkoinen puheensorina ja veteen alkoi ropista soraa. Olimme hieman ihmeissämme, mutta totesimme tuon soran hyväksi kutemiseen. Tänä kesänä kun vesi oli lämmintä lähdin etsimään varjoista paikkaa, jossa olisi viileää raikasta vettä. Uin noin kilometrin alavirtaan ja löysin aivan ihmeellisen paikan. Ilmassa oli outoja tuoksuja ja mystinen tunnelma. Oli ihan erilaisia puita ja pensaita kuin ne, joihin olin tottunut ja keskikesälläkin ilma pysyi sopivan viileänä. Päätin jäädä tuohon paikkaan lopuksi kesää. Aika-ajoin rantapolkua käveli ihmisryhmiä ja heidän oppaaltaan kuulin olevani Alakestilän Arborettumissa. Elokuun loppupuolella Suomen luonnonpäivän tietämissä rannalta kuului tuttua porinaa. Kalatalouskeskuksen Heikki Tahkolahan se siellä oli joukkoineen. Hetken kuluttua alkoi kuulua sellaista mouruamista, että päätin siirtyä kauemmaksi tarkkailemaan. Rantaan saapuikin melkoinen roopuri kauhassaan soraan ja kuskina kukas muu kuin vanha tuttu Pietilän Marko. Sora alkoi liikkua vauhdikkaasti kottikärryillä joen rantaan ja siitä ämpäreissä jokeen talkoolaisten voimin. Paikalla oli osakaskuntien, maanomistajien, kalastajien ja lions I-piirin edustajia sekä Maa- ja kotitalousnaisia. Nälkähän siinä työn touhussa tulee. Onneksi eivät päättäneet syödä meitä harjuksia. Naiset keittivät kahvia ja paistoivat makkaraa huvimajassa, olipa siellä mehevää piirakkaakin jälkiruoaksi. Hetken rupattelun jälkeen työt jatkuivat niin vauhdikkaasti, että sora loppui jo iltapäivällä vaikka talkoiden oli tarkoitus jatkua iltaan saakka. Heti ensi keväänä tulemme testaamaan uudet kutupaikat. Kaiken lisäksi talkoolaiset siirsivät isompia kiviä suojapaikoiksi poikasille ja miksei myös meille vanhemmillekin harjuksille.

Me Liminganjoen harjukset kiitämme jälleen kaikkia talkoolaisia tasapuolisesti ja Limingan kuntaa joka kustansi soran.

 Harrin puolesta jutun kirjoitti

Lions 107I-piiri ry:n ympäristöjohtaja Arto Iwendorff

4.10.2023